Higold / 5.07.2022

8 idei pentru crearea unei oaze în grădina ta

Extinde-ți orizonturile creând spații în aer liber primitoare și funcționale, care te invită să petreci cât mai mult timp afară cu familia sau prietenii și să te bucuri de grădina sau terasa ta. Fie că îți dorești un spațiu pentru petreceri mari în grădină, fie că dorești să iei mesele cu familia în aer liber, amenajarea spațiilor exterioare necesită considerații ușor diferite față de spațiile interioare.

Crearea unei oaze exterioare înseamnă crearea unui loc în care poți uita de grijile cotidiene și care te fac să te simți ca în vacanță ori de câte ori ieși pe ușa din spate.

Când faci cumpărături pentru mobilier grădină, materialele sunt cheia pentru rezistența la intemperii. Stilurile de mobilier terasă ar trebui să funcționeze bine cu temele purtate în restul casei tale. Cu toate acestea, decorul și accentele pot fi minime, deoarece spațiul exterior este într-un mediu natural, cu mult interes vizual preexistent.

Ia în considerare stilul tău de viață

Spre deosebire de limitările impuse de planul casei tale, ai o mai mare libertate în configurarea spațiului tău exterior. Începe prin a-ți imagina felurile în care vei folosi grădina sau terasa. Vei găzdui petreceri, te vei relaxa lângă piscină, vei găti cu familia, sau te vei bucura de seri confortabile la semineu? Fiecare dintre aceste utilizări necesită un fel de amenajare ușor diferit. Cu toate acestea, designerii strategici pot crea spații exterioare care sunt suficient de versatile și flexibile pentru a satisface o varietate de nevoi.

Începe cu masa și conversația

Un loc minunat de a începe este cu mobilierul grădină folosit cel mai frecvent, inclusiv un set de masa cu scaune grădină (set dining), și un set mobilier grădină cu fotoliu, canapea si măsuță de cafea (set lounge), sau un colțar spațios cu măsuță de cafea. Aceste piese pot satisface în mod flexibil mai multe nevoi, de la cafeaua liniștită de dimineață până la întâlniri cu prietenii. Dimensiunile setului de masă poate fi aleasă în funcție de nevoi – poți alege un set de masa si scaune gradina potrivit pentru 4, 6, 8, sau chiar 10 persoane. Un set lounge cu canapea și fotolii sau colțar de terasă pot îndeplini mai multe roluri. Colțul lounge din grădină sau terasă poate fi locul unde te relaxezi în cerc mai restrâns cu familia, sau unde poți găzdui mici petreceri, servind aperitive pe măsuța de cafea prietenilor tăi.

697712697778 2 scaled

Relaxare și divertisment

Dacă ai spațiu suplimentar, șezlongurile gradina, fotoliile de terasa și hamacele adaugă locuri primitoare unde te poți întinde și relaxa într-un loc însorit de lângă piscină, sau pentru a dormi sub un copac umbrit. Pentru cei care doresc să se distreze frecvent, un cărucior de bar, sau un set de masa cu scaune de bar oferă flexibilitate maximă atunci când găzduiesc evenimente.

Y 18 01 23 CYL 64150 scaled

Piese cu utilizare multiplă

Deoarece spațiile exterioare servesc adesea mai multor scopuri, este foarte util să avem piese de mobilier care pot avea întrebuințări multiple. Un exemplu bun pentru astfel de piese sunt scaunele terasă cu cotieră, care oferă suficient confort pentru a te simți relaxat perioade lungi de timp. Un otoman poate servi ca suport pentru picioare, dar și ca scaun. Acest aspect este deosebit de important dacă spațiul este mic.

Gândește-te și la răcoare

Fii pregătit pentru zilele toride de vară, creând spații umbrite, unde te poți adăposti de soare. Dacă terasa nu este acoperită, poți folosi umbrele de terasă sau pergole. Pergola poate funcționa ca extensia spațiului interior, unde îți amenajezi cuibul de vară confortabil. Pergola oferă adăpost de la capriciile vremii, dar protejează și mobilierul de grădină. Umbrela terasă este un adăpost mai flexibil, care poate fi rotit, înclinat să ofere umbră pe tot parcursul zilei, și poate fi și mutat cu ușurință. Alege în funcție de nevoile și preferințele tale.

Reflect.3x6.white .01 scaled

Accesorii speciale de exterior

Pentru a transforma spațiul exterior într-un spațiu primitor și călduros, nu te opri la mobilier. Adaugă covoare de exterior, ghivece de flori, perne decorative, lămpi și alte accesorii de decor. Toate acestea pot contribui la atmosfera oazei tale de exterior. Totuși, este bine să te ferești de excese. Până la urmă îți dorești un spațiu relaxant, armonios, și nu unul aglomerat.

IMG 0549 scaled

O invitație călduroasă

Șemineele în aer liber, gropile de foc și încălzitoarele de exterior adaugă căldură, care poate extinde utilizarea sezonieră a grădinii sau al terasei, precum și adaugă o atmosferă de neegalat.

Materialele contează

Soarele, ploaia, vântul, schimbările de temperatură și alte condiții pot afecta mobilierul grădină. Investiția în mobilier de calitate, cu cadru durabil și din materiale rezistente la intemperii,  îți va asigura că mobilierul de terasă continua să adauge valoare și plăcere momentelor petrecute în aer liber pentru anii următori.

Asigură-te că mobilierul din metal este rezistent la rugină, cum ar fi aluminiul, sau are un finisaj de protecție acoperit cu pulbere. Unele tipuri de lemn, cum ar fi lemnul de tec și salcâmul rezistă bine fără un finisaj. Alte lemne trebuie sigilate sau vopsite și refinite în mod regulat. Multe materiale plastice se pot descompune la soare, rășina tratată și vinilul rezistă la elemente și își păstrează aspectul frumos pentru o perioadă lungă de timp.

Înapoi la toate