Higold / 11.05.2022

Întreținerea mobilierului de grădină Higold – Lemn de tec

Lemnul de tec este un material foarte des folosit în realizarea seturilor de mobilier grădină Higold.  Acest lemn de esență tare, foarte frumoasă și deosebită se regăsește în blatul meselor grădină, pe cotierele șezlongurilor, fotoliilor și scaunelor de exterior Higold. 

Despre lemnul de tec

Lemnul de tec (Tectona grandis), numit și “Regele arborelor”, este originar din sudul si sud-estul Asiei. Culoarea lemnului este aurie, și are o textură fină. Arborele de tec poate avea o înălțime de până la 50 metri, și o durată de viață de 100 de ani. Un arbore de tec are nevoie de aproximativ 25 de ani până ajunge la maturitate. Lemnul de tec folosit pentru fabricarea seturilor de mobilier grădină Higold provine din Burma și din plantații cu certificat FSC.

Tecul are un conținut mare de uleiuri și cauciuc, ceea îi conferă durabilitate și rezistență la intemperii și putrezire, chiar și dacă nu este tratat. Mai multe tipuri de lemn au un conținut de uleiuri și cauciuc, însă doar despre lemnul de tec se poate spune, că reține aceste materiale și după prelucrare. Din acest motiv tecul are proprietăți de rezistență la intemperii mai mari decât orice alt tip de lemn. Când este uscat la un nivel adecvat de umiditate, aproximativ 10% din conținutul său original, uleiul și cauciucul conferă lemnului de tec rezistența foarte bună la intemperii. În plus, uleiurile și cauciucul protejează inima lemnului de invadatori, precum ciupercile și paraziții, care pot distruge alte tipuri de lemn. Datorită acestor propietăți remarcabile, lemnul de tec este un material foarte potrivit pentru fabricarea mobilierului de grădină și terasă.

Cât este durata de utilizare al mobilierul din lemn de tec?

Ne putem aștepta la o durată de utilizare al mobilierului grădină din lemn de tec de chiar și 50-70 ani pe lângă întreținere adecvată. Tecul rezistă frumos în timp, și poate rezista la condiții meteorologice extreme, chiar și fără tratamente și soluții de prezervare. Mobilierul de grădină din lemn de tec poate fi lăsată afară tot anul, chiar și în zăpadă și ploaie, și va rezista fără a putregări chiar și 20 de ani. Datorită durabilității și al rezistenței deosebite la putregai, lemnul de tec se folosește pe scară largă pentru construcția de bărci.

În timp, tecul va îmbătrâni, și va căpăta o frumoasă patină gri-argintie. Curățarea ocazională este tot ceea ce este necesar pentru a vă menține mobilierul din lemn de tec într-o stare perfectă, dar puteți încetini procesul de îmbătrânire prin folosirea unor soluții de curățare și restaurare a culorii speciale pentru lemn de tec.

mobilier grădină

Cum pot întreține mobilierul de grădină și terasă din lemn de tec?

Mobilierul grădină din lemn de tec trebuie tratat cu uleiuri sau soluții speciale pe bază de apă pentru acest tip de lemn de 1-2 ori pe an. Uleiul de tec este un ulei de finisare pentru mobilier din lemn. Reîmprospătează culoarea suprafeței lemnului și îi conferă un aspect călduros. Conține ulei mineral, ulei tung și ulei de semințe de in.  Experții recomandă aplicarea acestui ulei pe mobilierul din lemn de tec, sau puteți folosi soluție de protejare și întreținere a lemnului de tec pe bază de apă în loc de ulei.

  • Pasul 1 – Curățarea mobilierului. Întotdeauna începeți prin curățarea mobilierului din lemn. Puteți să-l spălați cu un jet de apă puternic, sau puteți folosi o soluție de curățare pentru lemn de tec, sau soluție cu apă și detergent blând, deoarece trebuie îndepărtat praful și murdăria de pe suprafața lemnului de tec. Dacă tecul este foarte uscat, are o suprafață aspră, după spălarea cu apă, puteți netezi lemnul cu un șmirghel fin. Șmirghelul poate fi folosit și pentru îndepărtarea straturilor de praf, sau dacă mobilierul nu este foarte prăfuit, folosiți doar o perie moale. Curățarea suprafeței înainte de tratarea cu ulei este foarte importantă, așadar trebuie să alocați destul timp și atenție pentru curățare. Asigurați-vă că suprafața mobilierului este curat și neted înainte de a continua cu următorul pas.
  • Pasul 2 – Aplicarea uleiului de tec/al soluției de întreținere pe bază de apă. După curățarea suprafeței lemnului, trebuie lăsat câteva ore să se usuce bine. După uscare, puteți aplica ulei de tec cu o lavetă sau o perie specială pentru produse pe bază de ulei. Alocați destul timp aplicării uleiului. Aplicați cu atenție în toate colțurile și crăpăturile. Va trebui să aplicați uleiul de două ori, cu o pauză de 10-12 ore înaintea aplicării celui de al doilea strat.

Sfaturi pentru întreținerea lemnului de tec

Tecul este un lemn foarte durabil și stabil, totuși, are nevoie de întreținere. În cazul mobilierului exterior este nevoie de întreținere regulată. Iată câteva sfaturi:

  1. Curățați praful în mod regulat. Îndepărtați frunzele și orice murdărie de pe suprafața mobilierului de tec cu o perie. Folosiți apă curată și o lavetă umedă pentru a înlătura depunerile. Puteți folosi și o soluție de oțet și apă caldă. Nu folosiți soluții necunoscute sau lichide pe bază de acid pentru curățarea lemnului de tec. Acest lucru poate deteriora mobilierul dumneavoastră.
  2.  Protejați mobilierul de lumina directă a soarelui. Lemnul de tec este un lemn stabil, totuși, își poate schimba culoarea aurie datorită expunerii la soare.
  3. Protejați mobilierul de contactul cu sol. În sol se găsesc multe tipuri de insecte și ciuperci, care pot deteriora lemnul.

Întreținerea lemnului de tec nu este un lucru complicat, însă necesită timp și atenție. Respectând sfaturile de mai sus, și parcurgând pașii de curățare și aplicare de ulei, vă puteți asigura că seturile dumneavoastră de mobilier grădină Higold își vor păstra aspectul deosebit de frumos timp de mulți ani.

Înapoi la toate